Mats:
Problemet uppstår - och måste få sin lösning - eftersom Runeberg låter indragen radstart ersättas av (en) blankrad. När en författare, i sin boktext, anger "extra luft" mellan två stycken, så måste Runeberg hitta ett annat sätt att ange det på än att använda 1 blankrad (som ju inom Runeberg bara betyder: nytt stycke). I annat fall bli läsningen av texten oklar; det kommer att saknas en paus i läsningen där det ska finnas en sådan enligt boktexten. Mitt förslag är genom att sätta in dubbla blankrader, d v s två st.
Det handlar alltså om de fall där man har två olika typer av stycken och markeringar av nytt stycke: dels en stor markering med tom rad och dels en mindre med radbrott och indrag, men ingen tomrad.
En tänkbar lösning är att strunta i den skillnaden. Säga att alla stycken är stycken och eventuell distinktion som författaren tänkt sig med olika typer av styckemarkering får gå förlorad när vi lägger ut verken på nätet.
Om man skall hantera dem på något annat sätt så krävs det att de kan markeras i korrekturläsningen, att de kan sparas i Runebergs databas, att de kan representeras i html-strömmen som Runeberg presenterar till webb-klienterna och helst att det går att se skillnaden grafiskt.
Tills nu har man kunnat lämna dubbla blankrader efter korrekturläsningen i förvissning om att de inte kommer få någon betydelse i html-koden. Ett eller flera tomrader kommer motsvara slut på ett stycke och början på nästa. Om dubbla blankrader skulle börja få en annan betydelse än enkla blankrader, så måste någon (eller snarare något program) gå igenom alla existerande verk och byta eventuella dubbla blankrader där till enkla blankrader. Det är knappast omöjligt, men kan vara lite onödigt om man kommer på ett annat sätt att markera "stort styckemellanrum".
Hur de sedansparas har jag ingen susning om. Kanske spras html-koden på en fil i den form som den sedan ska skickas till webb-klienten?
Att representera två olika typer av stycken eller styckemellanrum i html-kod är inte helt enkelt. Ett stycke är ett s.k. p-element, som inleds och avslutas med två lite olika p-taggar och det finnas bara en variant:
<p>Detta är ett mycket kort stycke</p>
Om vi vill ha två olika typer av stycken så får man (väl?) använda class-attributet:
<p class="litet">Detta är ett mycket kort stycke av den ena typen</p> <p class="stort">Detta är ett annat stycke av den andra typen</p>
I dagsläget skulle det inte påverka hur verket ser ut när man läser det i en webb-läsare. Alla p-element visas som stycken på webb-läsarens standardsätt. Men det går att knuta sidorna till en s.k. stilmall som anger mer exakt på vilket sätt stycken av de olika klasserna skall visas. Där kan man ange att ett stycke av klassen litet ska visas med indrag och stycke med klassen stort ska visas utan indrag och med extra mellanrum före.
Jag har ingen koll på vad som sker med texterna efter korrläsningen eller vem som gör saker med dem. Det kan finnas tekniska hinder till att göra något sådant här eller det kan vara så att vi har för lite resurser (gratisarbetande tekniker/programemrare) för att kunna utföra det i praktiken. Det får någon annan svara på.
Christer Romson