Mattias Mattsson skrev:
Nu när antalet verk som ingår i Projekt Runeberg är såpass många kan det ibland vara svårt att hitta det man är intresserad av. Kanske är det idé att klassificera verken efter ämne?
Enklast vore nog att använda informationen om SAB-klassifikation från LIBRIS. Det skulle dessutom kunna göras mer eller mindre automatiskt. Hur det är med detta upphovsrättsligt har jag ingen aning om, men tycker att det borde vara ok.
Jag inbillar mig att det enklaste / bästa / snabbaste sättet skulle vara att koppla våra digitala utgåvor till Libris-posterna för motsvarande böcker. Har ni sett att när man hittar en bok i Libris Webbsök så finns det en länk nedtill på sidan som säger "Länka till posten"? Varje katalogpost har ett eget nummer som återfinns i den URL som visas där.
Om man går till sökformuläret på http://websok.libris.kb.se/websearch/form och matar in "Otto Hoppe" och "Svensk-tysk ordbok" så får man 17 träffar, varav bara en är från 1919, alltså den vi har scannat, och som finns på http://runeberg.org/hoppe/
När man klickar "Länka till posten" får man länken http://websok.libris.kb.se/websearch/search?SEARCH_ONR=2148507
Där är alltså 2148507 numret för Libris-katalogposten. Detta nummer tycker jag att vi borde lagra i vår katalog, så går nog resten att ordna med automatisk länkning. Libris-posten innehåller väl redan information om SAB-klassificering?
Nähä, det gör den tydligen *inte* i det här fallet! Är inte det en mindre skandal? Jag tycker hur som helst att Libris-posten *borde* innehålla klassificering. Vi kanske kan få dem att stoppa in det? Om man tittar på utgåvan från 1958 (post 902326), så finns det ett fält för "klassifikation (SAB)" med värdet "Ff(x)", motsvarande MARC-fält 084 (eller 976?).
Vem vet, vi kanske rentav kan få Libris att länka till oss från respektive post. Det blir ju enkelt när kopplingen finns mellan numret 2148507 och URLen http://runeberg.org/hoppe/
Orkar någon sätta sig och göra en lista?
För danska, norska, finska böcker får vi se till att utnyttja oss av dessa länders nationalbiblioteks kataloger i stället och hoppas att de erbjuder motsvarande möjlighet att länka till poster. Dessa länder tillämpar ju inte SAB, som är en rent svensk standard.