Christer Romson skrev:
Jag är inte säker på att jag förstår. Menar du att tabell-funktionerna som finns i html inte är tillräckliga för de här verken eller menar du att man skulle behöva mer fullödiga tabellfunktioner i Runebergs egna, interna, märkspråk? Kan du ge exempel på någon tabell i boken som illustrerar problemet?
Christer
Sanningen är att jag aldrig har försökt göra en HTML-sida med tabeller, så jag vet egentligen inte vad jag talar om. Men ta som exempel den summering av data i en spalt som ofta förekommer. Texten "Summa" inleds t ex med 40 blanktecken, varefter sifferuppgifterna kommer under respektive kolumn. I korrigeringsrutan går det alldeles utmärkt att utföra detta så att tabellen liknar originalet. När jag sedan kontrollerar resultatet så hamnar "Summa" kanske på position 10 istället för den önskade pos 40. Spalterna blir sneda och vingliga och de enskilda posternas placering kan t ex variera runt pos 30 för den första kolumnen. Jag hade föreställt mig att det skulle vara på det viset - att blanktecken ignoreras i den resulterande HTML-sidan och att någon kunnig person tar över och styr placeringen av de olika kolumnerna (spalterna) via speciella HTML-taggar (style-sheet). Det viktigaste är dock att korrigera talvärdena i tabellerna, andelen fel är mycket hög i dessa, bl a beroende på att lodräta begränsningslinjer i tabellen tolkas som 1:or och att mantissan i decimaltal utförs med mindre font (i originalet) - ofta tolkat som "i" och "o" för "1" resp "0". Förväxling av decimala 3:or och 8:or är vanlig.
Nu verkar Lars Aronssons kommentar nedan lösa problemet: Genom att omringa texten med <pre> ..</pre> skall texten återges med befintliga blanktecken - förhoppningsvis med konstant teckenbredd ?
Lars Aronsson:
Om din webbläsare visar OCR-texten med proportionell font (dvs där ett m är bredare än ett i), så har du nog råkat göra någon märklig inställning. Vi omringar OCR-texten med HTML-taggen <pre>, vilket brukar återges som skrivmaskinstext (där m och i är lika breda). Tabellen på sidan http://runeberg.org/svkemtid/1889/0003.html ser jättefin ut när jag tittar på den.
Det verkar vara omöjligt att komma åt Runeberg-sidorna just nu - förutom forumet - så jag kan inte testa denna tagg. Skall titta på mina inställningar vid tillfälle. "Svensk Kemisk Tidskrift", som du nämner, innhehåller betydligt fler kemiska strukturformler än "Meddelanden från Kemikontoret" (mesvkein) och dessutom en mängd illustrationer. Hur gör man med dessa?
Christer:
Och den som vill veta exakt vilka regler som gäller för pre-element kan titta på http://www.w3.org/TR/html4/struct/text.html#h-9.3.4
Christer
Tack! Verkar vara vad jag sökte!
Åke