2005-03-19 kl. 16.19 skrev Christer Romson:
B L Wahlman:
Ett sätt är då att i stället för ständiga växlingar mellan <i> och </i> och <i> och </i> igen och igen i en och samma ekvation, göra en "global kursivering" inkluderande även plustecken, parenteser, bråkstreck "/" (!). Men går det för sig vid HTML-iseringen? Vilka fonter kommer att finnas i automaten? Klarar den av "kursiva plustecken"? Kommer den att skriva ett kursivt plustecken (accepteras!), eller kommer det att bli ett jokertecken, eller ett ful-tecken, ett tomrum eller alls ingenting (underkänt!)?
Det är användarens webbläsarprogram som får in html-koden och presenterar den på bildskärmen. Det är helt korrekt html att ha kursiva plustecken. Jag har svårt att tänka mig att det kan hända något värre i praktiken än att det blir ett icke-kursivt frågetecken.
Som programmerare vet jag i och för sig att det finns väldigt många sätt som ett program kan bli fel på. Man kan naturligtvis tänka sig att det någon gång funnits en webbläsare som inte kunde visa ett kursivt plustecken eller att det kommer komma en sådan någon gång i framtiden. Men det finns ingen teknisk anledning att tro att just plustecknet skulle drabbas av problem när de kursiveras.
Noterat. Tar det som ett stöd för att "global kursivering" av ekvationsuttryck skulle kunna vara tillåtligt.
Emellertid: I Runebergs slutprodukt får absolut ingen operator vara ersatt av "icke-kursivt frågetecken". Vis av erfarenheten från Runeberg-korrespondens där @ (tecknet till vänster ska föreställa snabel-a) kommer fram riktigt IBLAND, men stundom med surrogatet "%40", så vet jag inte om jag törs använda "global kursivering" i mitt fortsatta korr-arbete. Kan bli jobbigt att justera tillbaka efteråt, eftersom jag har detta på säkert hundratals ställen redan och bedömer att det kommer att finnas i stor mängd även i resten av Geodet. Och i somliga andra böcker desslikes.
Det skulle kännas skönt om projektledningen efter undersökning kunde ge klart besked om tummen upp, alternativt ner för bruk av "global kursivering" i ekvationer. Man vill veta mer bestämt än att det KANSKE skulle kunna gå för sig. När beslutet väl är fattat, bör instruktioner om sanktionerat förfarande inarbetas i anvisningarna för korrekturläsning.
För undvikande av missförstånd påpekas att frågan gäller inte bara plustecknet, utan generellt för alla operatorer i algebraiska uttryck. Kursiverat rottecken? Kursiverad exponent?
B L Wahlman bo.lennart.wahlman@wah.se