Hej!
Här kommer mitt mail som jag skickade till min examinator. Och jag måste säga, det funkade! Jag vet inte riktigt om hon förstod vad jag menade men nu finns i alla fall filer som tidigare bara fanna i doc i rtf format, ett steg i rätt riktning iaf.
//Hanna
Hej!
Varför finns dokumenten på hemsidan i slutna filformat, som inte alla kan ta del av, när det finns öppna filformat som alla kan ta del av? Med öppna format menas format som har en publicerad standard och som vem som helst kan använda sig av.
Fördelen med öppna format är många, tex: - Alla kan använda sig av formaten och filerna kan med andra ord läsas av alla eftersom programvaran är gratis, vilket passar oss fattiga studenter mkt väl. Visserligen använder sig en del av Microsoft Office men de flesta har en olaglig piratkopia. - Precis som vi ska lära oss av varandras projektarbeten kan vi läras oss av andras programmerings kunskap när vi använder öppna program vars källkod vi kan läsa och ändra i. - Valfrihet, varför låsa studenterna vid en programvara som utges av ett företag. Det börjar likna monopol på marknaden för kontorsmjukvara. Jag vill inte att Microsoft ska gynnas av universitetets val av filformat, säger inte ekonomer att konkurrens är bra och att det leder till längre priser?
Tacksam för svar.
Hälsningar Hanna Svensson
Hej Sofi!
Pdf-filerna har gått bra att läsa. Det funkar däremot inte lika bra med .doc filerna. Det går hjälpligt att läsa de med programvara som OpenOffice. Eftersom .doc inte är en öppen standard utan har blivit hackad av programmerare, dvs man har gissat/provat sig fram till hur standarden är definierad.
Det finns däremot öppna standarderna där vem som helst kan få reda på definitionerna och skriva program som kan läsa dess dokument. Exempel på sådana standarder är .rtf, .sxw och .odt för ordbehandlingsdokument. .rtf är en standard som stöds av både Microsoft Word, OpenOffice och StarOffice och torde därför vara en ett bättre standard att nyttja då ni lägger ut dokument på hemsidan.
//Hanna
Den 2006-09-08 skrev Philip Jägenstedt philip@foolip.org:
Hej Hanna!
Dessvarre blev wikin spammad av en ond spambot och eftersom jag inte kunde hitta nagot spam-skydd for pmwiki (eller ens ett satt att mass-reverta andringar) sa stangde jag av mojligheten att redigera, i tron att jag snart skulle uppgradera wikin till mediawiki (som ar mycket coolare). Sa har det inte blivit... What to do... Ett satt ar ju att ater sla pa redigeringsmojligheten (temporart eller ej).
Eftersom jag inte har en GNU-dator nu ar det lite svart att vara produktiv. Kanske finns det nagon annan webbnisse som kanner for att gora ett ryck? Jag foreslar att du skickar din formulering till den har listan sa kan nagon lagga in det pa nagot satt.
Till webbnissar: att installera mediawiki ar inte sarskilt svart, det svara ar att fa det att se ut som resten av sidan. Mitt forslag ar att vi har hela siten som en wiki, eller om vi kan hitta nagot bra publiceringssystem vore det kanske annu battre, bara det gar latt att anpassa utseendet.
-- Philip
On 9/8/06, Hanna Svensson hannulan@gmail.com wrote:
Hej!
Jag behövde lite hjälp med argument för varför min föreläsare ska lägga
ut
filerna på kurshemsidan i öppna format. Tänkte att jag skulle få lite
hjälp
av er, det jag letade efter var väl något slags färdigformulerat brev
som
bara var att kopiera och skicka iväg (det vore ju jättebra om alla
gjorde
likadant till alla sina föreläsare). Jag hittade ingenting men
ansträngde
mig lite själv istället.
Så, nu tänkte jag dela med mig lite och lägga upp brevet på er hemsidan
så
att andra kan göra likadant och så att nån som har många fler argument
för
fri programvara kan fylla på. Dessutom borde det ju vara skillnad på argument beroende på vem man försöker övertyga. Men, jag kunde inte
använda
Wikin. Är funktionen så vem som helst kan uppdatera den borta (det var
nån
som yrade något om det)?
//Hanna
Digifri-support mailing list Digifri-support@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/digifri-support
-- Philip Jägenstedt E-mail/Jabber: philip@foolip.org Website: http://foolip.org