Skickat från min iPhone

Vidarebefordrat mejl:

Från: Britt-Louise Viklund <britt-louise.v@telia.com>
Datum: 6 december 2024 13:58:02 CET
Till: Anna Nelsson <anna.nelsson@liu.se>
Kopia: Sandra Skoog <sandra.skoog@liu.se>, Britt-Louise Viklund <britt-louise.viklund@liu.se>, Sofia Melén Moadi <sofia.melen.moadi@liu.se>
Ämne: Re: Barnahusutbildningen

Sitter på tåg för resa över helgen. Har tittat överskådligt och kan förstå en del av hennes synpunkter, bla om oprecist språk😊 Men det handlar ju inte om en utbildning för jurister!

En del av hennes övriga synpunkter känner jag får ses på samma sätt. Hur komplicerad/preciserad vill man att texten ska vara? Förstås vill man inte ha sakfel, men behövs tex detaljerna kring utskick från domstolen om förordnande av sf? Om det var en utbildning för åklagare är detta viktigt. Men åklagare lär redan känna till detta och för övriga är kanske det väsentliga är att vårdnadshavare underrättas men att underrättelsen kan skjutas upp? Alltför omfattande tillägg kan också medföra att man måste höra ytterligare tillägg för att förklara termer som ”utan men för utredningen”. 

Jag tittar lite mer när jag kommer hem på söndag em och hör av mig då. 

Ha en skön helg

Britt-Louise 

Skickat från min iPhone

6 dec. 2024 kl. 13:27 skrev Anna Nelsson <anna.nelsson@liu.se>:



Hej

 

Absolut, kan ändra i grunddokumentet! Vi gör så mycket vi hinner! Det går ju som sagt att göra justeringar efter också!

 

Mvh Anna

 

Från: Sandra Skoog <sandra.skoog@liu.se>
Skickat: den 6 december 2024 12:49
Till: Anna Nelsson <anna.nelsson@liu.se>; Britt-Louise Viklund <britt-louise.viklund@liu.se>
Kopia: Sofia Melén Moadi <sofia.melen.moadi@liu.se>; 'britt-louise.v@telia.com' <britt-louise.v@telia.com>
Ämne: Sv: Barnahusutbildningen

 

Hej Anna,

 

Jag har just nu en ganska gedigen att göra lista tyvärr så jag vet inte riktigt hur jag ska klämma in allt. Jag har ju också som uppgift att komma med underlag till RK och Laura till nästa vecka plus resan till Finland. Men jag gör så mycket jag hinner. Problemet är också att jag har svårt med uppkopplingen nu på tåget hem. Om jag justerar här - kan någon gå in i alla dokument och uppdatera? 

 

 

 


Från: Anna Nelsson <anna.nelsson@liu.se>
Skickat: den 6 december 2024 12:16
Till: Sandra Skoog <sandra.skoog@liu.se>
Kopia: Sofia Melén Moadi <sofia.melen.moadi@liu.se>; 'britt-louise.v@telia.com' <britt-louise.v@telia.com>
Ämne: VB: Barnahusutbildningen

 

Hej!

 

Vi har nu fått synpunkter från Annika Bokefors! Jag har skrivit och tackat henne för att hon ändå tog sig tid. Kollar du igenom Sandra? Jag skickar till dig också Britt-Louise om du vill se vad Annika kommenterat!

 

Nu är det advokatsamfundet kvar!

 

Mvh Anna

 

Från: Bokefors Annika <Annika.Bokefors@aklagare.se>
Skickat: den 6 december 2024 11:45
Till: Anna Nelsson <anna.nelsson@liu.se>
Ämne: Sv: Barnahusutbildningen

 

Hej!

 

Min arbetssituation de senaste veckorna har varit sådan att jag har haft svårt att prioritera genomgång av Barnahusutbildningen. Jag har nu gått in och tittat ganska översiktligt och endast i vissa delar.

 

Jag tycker i det stora hela att det ser väldigt bra och proffsigt ut. Sedan kan jag som jurist ibland tycke att språket i vissa delar inte blir så precist men förstår också att språket inte kan vara för tillkrånglat.  

 

Jag har som sagt bara gått in och tittat i vissa delar och nedan följer några små funderingar.

 

I avsnitt 5.3 står  följande: Beslutet (om SF) måste som huvudregel skickas ut omedelbart men om åklagaren begär det kan utskicket skjutas upp till senast den sjätte vardagen efter beslutet. 

 

Där tycker jag för min del att det blir lite missvisande då underrättelsen ska skickas när det är möjligt utan men för utredningen. I Uppsala (kan se olika ut) så skickade tingsrätten (i vart fall när jag arbetade som operativ där) ut underrättelsen först efter 6 dagar om åklagaren inte meddelat att det går att skicka tidigare (vilket vi ska meddela).

 

Följande går att utläsa i 7 § lagen som särskild företrädare. Åklagaren ska underrätta barnets vårdnadshavare om de utredningsåtgärder som vidtas i fråga om barnet sedan ett interimistiskt beslut har meddelats. Underrättelsen skall göras så snart det är möjligt utan men för utredningen. Vidare står följande i 2 a § förordningen om särskild företrädare. Om ett interimistiskt beslut om förordnande enligt 1 eller 2 § lagen (1999:997) om särskild företrädare för barn har fattats utan att barnets vårdnadshavare har hörts, får domstolen vänta med att expediera beslutet till dess att det kan ske utan men för utredningen. Expediering får dock aldrig ske senare än den sjätte vardagen efter det interimistiska beslutet. 

 

Nu står: Beslutet måste som huvudregel skickas ut omedelbart men om åklagaren begär det kan utskicket skjutas upp till senast den sjätte vardagen efter beslutet. 

 

Ändra till: Beslutet måste som huvudregel skickas ut så snart som möjligt utan att det blir men för utredningen. Domstolen kan då vänta med att skicka ut beslutet men som längst till sex dagar efter att beslutet fattades. 

 

I avsnitt 11:2 står det:   Åklagaren får inte väcka åtal om hen inte tror att bevisen räcker för en fällande dom. Men de flesta brott kräver också att åklagaren kan styrka att den misstänkta har handlat med uppsåt, det vill säga med någon typ av avsikt.

 

Annika säger: 

Jag tycker det blir konstigt att skriva men det flesta brott kräver också. Uppsåt är ju en sak som måste prövas för frågan om åtal. 

@Britt-Louise Viklund vad säger du?

 

I samma avsnitt står: Åklagaren kan tro på att det som barnet berättar är sant, men om det saknas stödjande bevisning så går det inte att åtala. För egen del tycker jag att det vore bättre att skriva tillräcklig stödbevisning.

 

Lägg till tillräcklig. 

 

Slutligen undrar jag om filmen där Sara Landström pratar verkligen ska ligga under avsnitt 11:2. Borde väl ligga under 11:7 tänker jag.

 

Jag trodde den här var justerad?

 

Trevlig helg!

 

Annika Bokefors