Hej på oss

Reinhold skriver något jag varit och berört i Trampkraft tidigare att med liggcykel är det lätt att överbelasta knän. Man blir för stark mot ryggstöd och det kan bli överlast på knän.

Något som am RCN -Recumbent Cyclist News haft upp i artiklar är att precis som med vanlig cykel och än mer med racer så skall liggcykeln vara rätt inställd.
- Spd-klossar under skor skall sitta rätt och inte bara skruvas fast som det passar, kräver att man är seriös om man har känsliga knän.
- Vevpartiet skall inte vara för långt bort så knän riskerar vika sig åt fel håll när man sträcker på det som längst, bättre med lite för kort avstånd tills man är upptränad.
- Vevarmslängd går att nyttja erfarenheter från vanlig cykling 170-175mm är normalt lagom, formler för att räkna ut optimal finns i cykellitteratur för den som vill gräva ner sig.

Att tänka på är att med SPD motsv pedaler  på liggcykel kan man frestas att dra åt sig pedalen och är man otränad så kan även det ställa till med besvär.

Är man året runt cyklist och dålig på att spinna (=jag) så är knäna starkare och tål liggcykling bättre än om man är en som spinner på jämnt. Nyare forskning har visat på att varvtal på 70-80 är mest effektivt stick i stäv med vedertagna att man skall spinna på.
Nu sliter hög kadens mindre på knän men kan man inte eller har det inte i kroppen så skall man inte försöka. Bättre att köra sina varv men lära sig att växla ner resp att gå om det så behövs.

En del tror blint på mer eller mindre utvecklade vevpartier där man försöker minsak dödläget på olika sätt, TRO INTE PÅ DEM. tills jag sett någon tungvikare uttala sig positivt så är det emr att se som sockerpiller men dyra sådana.
Man kan experimentera med vevarmarnas längd och lång vevarm ger mindre belastning initialt eftersom hävstången blir längre. Att tänka på är att knät böjs mer ev mer än det gör när du är ute och går ex och du kan få problem för att det böjs för mycket !, går givetvis att träna upp. misstänker att de som springer i terräng mycket kan klara det bättre än vi soffliggare.
Det är även svårt att få bra kadens om vevarm är mycket längre än vad dina ben medger.
Korta vevarmar är däremot mindre bekymmer, du får bara se till att ha gott om låga växlar samt träna upp hög kadens.

Knän är komplicerade, har du problem ta det lugnt. Försök analysera problem och kan du inte hitta i vården som håller på med cykelskador så han/ hon vet vad det handlar om.

Vill det sig nu illa så finns ju alltid armdrivna cyklar :-), tjocka armmuskler imponerar många gånger mer än fina cykelben.

hpvmats