Ett nytt kraftigt bearbetat förslag, våga bara föreslå ändringar! :-)
/Anders
Hej, Mitt namn är Anders Kagerin och jag representerar studentföreningen Digifri, vi vill ansöka om projektmedel för vår verksamhet.
Vilka vi är: Digifri är en idéell studentförening som arbetar för att öka kunskapen om fri programvara och för att fri programvara skall användas i så stor utsträckning som möjligt på universitetet. Vi är en ung förening men med entusiastiska medlemmar och stora framtidsutsikter, vårt mål är att studenter skall kunna läsa sin utbildning utan att behöva använda proprietära programvaror, format eller protokoll.
Varför finns vi: Åsikter om varför fri programvara är så viktigt på universitet är flera och olika bland våra medlemmar, men några är:
* Öppenhet och lärande. För den som vill lära sig om programmering eller datorer kan fri programvara vara en viktig resurs. Att kunna gå igenom andras arbete, lära sig av det och bygga vidare på det är en självklarhet i den akademiska världen och samma sak borde förstås gälla i dataundervisning. Med fri programvara kan en studerande gå direkt till källkoden för att lära sig mer om hur programvaran fungerar om hon/han är nyfiken.
* Infrastruktur. Informationsteknik och programvara blir i ökande grad en del av vårt samhälles infrastruktur, vilket innebär att de som kontrollerar den programvara som används får stor makt i samhället. Om programvaran som bygger upp vår infrastruktur är fri så får vi stor insyn och öppenhet vilket förstås är önskvärt. Ett exempel där öppenhet fungerar bra är Internet (där många av de viktigaste programvarorna är fria).
Vad vi gör: Vår förening är ung, men verksamheten startat på allvar. Vi har t.ex. skapat och givit ut en egen GNU/Linux-distribution, LiUnix, som är anpassad för kurser här vid LiU och fungerar som en snabb och enkel introduktion av Linux då den kommer på en körbar CD-skiva. Den kan alltså användas utan att något installeras och därmed utan risk för förlorad data på hårddisken. Tanken är att man kan ska kunna använda den till skolarbete då det ingår ordehandlingsprogram som OpenOffice och flera olika programmeringsverktyg.
Vi håller även på med att bjuda in gästföreläsare från olika företag och organisationer till universitetet, med förhoppningen att det skall väcka intresse och öka kunskapen hos studenter och anställda.
Även studiecirklar genomförs där alla får chans att vädra åsikter och tankar, och på vår hemsida sätter vi snart upp ett så kallat wiki-system för att kartlägga universitetets kurser i syfte att hjälpa studenter och anställda att använda fri programvara i kurser där möjlighet finns.
Ekonomi: Då vi är en relativt ny och liten förening är vår ekonomi svag och eftersom vi är religöst och partipolitiskt obundna försvårar det för oss, då vi inte kan söka ekonmiskt stöd hos dessa instanser. Utgifter vi haft hittills har varit kostanden för tomma CD-skivor och fodral som vi använt till de LiUnix-skivor vi delat ut gratis till studenter, hittills 50 stycken. Utgifterna har täcks av våra medlemsavgifter eller donationer från medlemmar. Utgifter som vi förutser är fler LiUnix-CD, som kostar mellan 5 och 10 kronor styck, tryck av affischer inför föreläsningar eller andra aktiviteter och reseersättning till föreläsare. Vi ansöker därför om projektmedel för att kunna täcka dessa utgifter och därigenom utöka vår verksamhet.
Vi anser att detta är ett tillfälle då ekonomisk hjälp kan göra stor skillnad för oss och vår verksamhet, inför vilket vi har stora förväntningar och hoppas på att nå ut till fler på universitetet.
Med vänliga hälsningar
Anders Kagerin, Digifri
andka019@student.liu.se www.digifri.studorg.liu.se