Som ömhudad pepparkakssoldat gillar jag inte Moas skrivande på näsan om att vi får ha
kvar skolan lite på nåder, som det låter.
Vadå "förutsätter att föräldrarna väljer"...så har det ju ALLTID varit.
Nu är det liksom öppet och överlämnat till nämndens GODTYCKE att bestämma om det ska vara
99% av eleverna just för vår skola. Väldigt få från  Marie-området får välja privata alternativ, då kommer
vargen igen. Eller är jag för känslig som känner så här?
Helt klart helt klart ett ämne för nya insändare!


Klart: Hotade högstadieskolan Bräntis blir kvar

Umeå.
Föräldrarna kämpade för sin högstadieskola. Nu står det klart att Bräntis blir kvar – tills vidare. Samtidigt flyttas två andra högstadieskolor.
– Men det förutsätter att vårdnadshavare i det här området väljer Bräntbergsskolan för sina barn, säger Moa Brydsten (S), för- och grundskolenämndens ordförande.
Författare
Anne Pettersson
Publicerad igår kl. 18:30 - Uppdaterad igår kl. 18:33

Redan i måndags i förra veckan berättade Folkbladet att föräldrarnas omfattande protester och kamp för Bräntbergsskolan, inte såg ut att vara förgäves. Nu står det klart att "Bräntis" blir kvar med tre parallella årskurser, enligt ett beslut i för- och grundskolenämnden.

– En enig nämnd står bakom beslutet. Det var trevligt på nämnden idag, det har varit väldigt mycket debatt och diskussion men alla partier är glada över det beslut som vi har lagt fram, sade ordförande Moa Brydsten (S), när hon inledde presskonferensen på torsdagen för att berätta om beslutet kring den nya skolstrukturen för Umeås högstadieskolor.

Men eftersom föräldrarnas och elevernas egna val till syvende och sist är avgörande, så kommer beskedet med en brasklapp.

– Utredningen visar att det finns en risk för ett minskat elevantal på Bräntbergsskolan. I det här läget väljer vi därför att följa elevutvecklingen med förhoppning att skolan kan vara en förstahandsskola för många vårdnadshavare och elever i närområdet, fortsatte Moa Brydsten och tryckte även på att nya bostadsområden, exempelvis Ön, snabbt kan förändra spelplanen.

Den nya skolstrukturen för högstadieskolor i Umeå tätort ska ge plats för fler elever på högstadiet och samtidigt bidra till att elever i låg- och mellanstadiet ska kunna få plats i en skola nära hemmet.

Målet med den nya strukturen är att kunna garantera att det finns skollokaler som år 2024 har plats för minst 40 parallella årskurser på högstadiet med plats för cirka 3 300 elever. Att jämföra med dagens 30 parallella årskurser med plats för cirka 2 500 elever.

Samtidigt flyttas två andra högstadieskolor, det vill säga Sjöfruskolans och Carlshöjdsskolans, till den nya stora högstadieskolan som ska byggas i det geografiska området Tomtebo/Carlshem. En skola som ska ha en elevkapacitet för 6 parallella årskurser samt grundsärskolan åk 7–9.

Skolan beräknas stå klar år 2022, och ska ha ett idrotts- och fritidscenter. Enligt Moa Brydsten har hon fått mycket positivt från föräldrar i området.

– Fritidsanläggningen har man efterfrågat under väldigt lång tid i det här området. Det är väldigt kort avståndsmässigt, men sedan finns några enstaka som tycker att det har fungerat bra på Carlshöjdsskolan och gärna ser att den är kvar som en F9-skola, men problemet är att då rymmer vi inte alla elever som kommer underifrån, svarar hon.

Nya Maja Beskowsskolan öppnar höstterminen 2019 men bara för elever i årskurs 7, upp till sex klasser. Därefter får skolans alla årskurser växa fram.

Tjänstemännens förslag att använda centrala Vasaskolan som evakueringsskola för Teg Centralskola från år 2020, som ska byggas ut och renoveras, ska utredas en vända till. Anledningen är att "Bräntis" blev kvar och behovet är oklart.

– Det här ska vi ta en vända till, det är ingen ko på isen. Men om det blir Vasaskolan återstår att se, vi hoppas att man inte ska behöva evakuera eleverna, speciellt inte över någon lång tid, säger Moa Brydsten som betonar att Vasaskolan ska användas till skolverksamhet i framtiden.