[LSFF] ConFuse 2015 - SweCon 2015

Yvonne de Martin yvonne.de_martin at comhem.se
Thu Jul 3 19:31:52 CEST 2014


Hej!

Efter vårt möte i tisdags har jag haft lite funderingar runt Fantasyförfattare som kanske kan vara intressanta att bjuda in till Confuse 2015 och tänker nämna några stycken här:

 

Deborah Harkness som har skrivit ” All souls trilogy”, bestående av: A Discovery of Witches, Shadow of Night och the Book of Life, som blir tillgänglig på Amazone i mitten på juli. 
Deborah Harkness är professor i historia och undervisar i Europeisk historia och vetenskapshistoria vid Universitetet i Södra Kalifornien. Hon har också en prisbelönt vinblogg.

All souls trilogy är en historia om förbjuden kärlek mellan en häxa (Diana Bishop) och en vampyr (Matthew Clairmont). Berättelsen utspelas i USA, England och Frankrike under nutid och i historisk tid. Det finns inslag av DNA-forskning, alkemi, anknytning till frimurare och möten med en del kända historiska personer. Ett magiskt manuskript, som Diana finner i Oxford´s Bodleian Library, är avgörande för det kommande händelseförloppet.  

Trudi Canavan bor ju tyvärr i Australien, så jag antar att hon är ur leken. Hon har annars ett ” Advanced Certificate i Promotional Display från the <http://en.wikipedia.org/wiki/RMIT_TAFE_School_of_Design> Melbourne College of Decoration” och skriver böcker på heltid. Hennes trilogier ”Age of Five”, ”Black Magician” och ”The Traitor Spy Trilogy” är annars spännande och intressanta böcker i magins värld. Framför allt de förstnämnda båda.

 

 

Ifall vi är intresserade av YA finns ett flertal intressanta författare, exempelvis:


Veronica Roth har skrivit the Divergent Thrilogy och fått pris för böckerna I form av the <http://en.wikipedia.org/wiki/Goodreads> Goodreads Favorite Book of 2011 och the 2012 winner for Best Young Adult Fantasy & Science Fiction. Första boken har filmatiserats. 
Hon har läst ett ”Creative writing program” vid <http://en.wikipedia.org/wiki/Northwestern_University> Northwestern University. V Roth bor I Chicago. 

Trilogin handlar huvudsakligen om ett möjligt dystopiskt framtida Chicago och kampen för överlevnad där. Huvudpersonerna: Tris (Beatrice) och Four (Tobias) är elev och lärare i en skolbyggnad som inhyser the Dauntless, de ”modiga”. De modiga är en av fem grupper som det samhället är indelat i. (Förutom de grupplösa.) De modiga är de som lär sig att strida och fungerar bland annat som soldater. Några framträdande personer vill rubba maktbalansen i samhället och det leder till handgripliga konflikter. Återkommande används kemikalier för att på olika sätt och i olika sammanhang mentalt påverka elever och andra. I skolan sker prov (ofta fysiska) under utbildningstiden och eleverna rangordnas och slås ut av varandra tills en elit finns kvar. Redan i inledningen slås några elever ut och utan någon grupptillhörighet får de vandra runt, på gatorna som tiggare. De som klarar antagningsprovet, men slås ut av andra under utbildningstiden, blir väktare av bland annat det stängsel som omger Chicago. Intressant och spännande.

 

Richelle Mead har skrivit the Vampire Academy. Det finns en film, som kommer på DVD i höst, men jag vet inte om den omfattar en bokdel eller alla sex delarna. (R Mead har även skrivit vuxenböcker som Georgina Kincaid- respektive Black Swan-serierna.) Bloodlines är en spin off YA-serie, till Vampire Academy , som ännu inte är avslutad. R Mead har fått åtskilliga utmärkelser, bland annat,: Winner - 2010 Teen Read Awards - Best Teen Series - <http://en.wikipedia.org/wiki/Vampire_Academy> Vampire Academy series och <http://en.wikipedia.org/wiki/Richelle_Mead#cite_note-18> Winner - 2010 <http://en.wikipedia.org/wiki/Goodreads_Choice_Awards> Goodreads Choice Awards - Goodreads Author - Richelle Mead <http://en.wikipedia.org/wiki/Richelle_Mead#cite_note-19> . Nominee - 2011 Goodreads Choice Awards - Favorite Book of 2011 - <http://en.wikipedia.org/wiki/Bloodlines_(Richelle_Mead_novel)> Bloodlines. 
R Mead har tre examina från universitetet. En Kandidat i General Studies från <http://en.wikipedia.org/wiki/University_of_Michigan> University of Michigan, en master I jämförande religion från <http://en.wikipedia.org/wiki/Western_Michigan_University> Western Michigan University, och en master I lärande från <http://en.wikipedia.org/wiki/University_of_Washington> University of Washington. <http://en.wikipedia.org/wiki/Richelle_Mead#cite_note-bio-4> Hon har arbetat som lärare men är numera författare på heltid. Hon bor i närheten av Seattle.Vampire Academy är en skola för halvvampyrer, en grupp högreståndspersoner/kungligheter (så kallade Moroi). De har olika förmågor utanför det normala men är i övrigt ganska svaga och klarar sig inte på egen hand utan är beroende av människor. Skolan tillhandahåller blodgivare och personliga väktare åt kungligheterna. Människorna i den här världen har inte så många rättigheter. De kan antingen bli blodgivare till halvvampyrerna, väktare (Damphir) eller stå till kungligheternas tjänst på annat sätt. I omvärlden finns helvampyrer (Strigoi) som samvetslöst dödar sina offer när de behöver blod. Ibland väljer de att omvandla andra till sin egen sort. Helvampyrerna är oftast starkare och snabbare än väktarna och utmärks av att de saknar känslor och empati. Endast de elever vid St. Vladimir’s Academy som ska bli väktare utbildas i stridskonst och examineras som avslutning, varefter de tilldelas en kunglighet att skydda . Huvudpersonerna i boken är väktare; eleven Rose Hathaway och läraren Dimitri Belikov. Skolan attackeras av Strigoi och för att återställa resultatet av attacken måste magiska lösningar sökas. En mycket äventyrlig och spännande berättelse som innehåller en stark kärlekshistoria. 

 

 

Leigh Bardugo har nyligen avslutat Grisha trilogin. En fantasy som utspelas i en värld inspirerad av Tsartidens Ryssland. De första båda böckerna ”Shadow and Bone och Siege and Strom har utsetts till New York Times Bestsellers. Den sista delen, ”Ruin and Rising” har nyligen blivit tillgänglig på Amazone. L Bardugo har en examen från Yale University (ämne ?) och har arbetat som makeup artist. Hon bor i Hollywood. 

Två av huvudpersonerna i böckerna är Alina Starkova och Malyen Oretsev, som växer upp på samma barnhem och så småningom hamnar i 2:a armén. Han som spårare och hon som kartograf. En sandöken med totalt mörker, The Fold, har skapats av en magiker ”the Darkling”, som har en framträdande ställning vid hovet och är ledare av the Grisha, människor med olika magiska förmågor. I the Fold finns väsen av rovdjurskaraktär som hungrar efter människor och anfaller och dödar de som försöker ta sig fram till kusten för att hämta förnödenheter. Det visar sig att Alina har potential för stark magi, som upptäcks vid en resa genom the Fold och hon tas med till hovet för att lära sig att hantera och utveckla den. Den rikedom Alina möter vid hovet står i stark kontrast mot vad hon är van vid och hon attraheras först starkt av den och the Darkling, som emellanåt ägnar henne speciell uppmärksamhet. När hennes magi utvecklas vill the Darkling ha henne vid sin sida, för att ta över makten i riket. Ett starkt band bildas mellan dem, trots att hans ondska och kontrollbehov så småningom blir allt tydligare för Alina. Deras hatkärlek leder till stridigheter, som drabbar många. För att ytterligare förstärka Alinas magi pågår ett sökande efter tre magiska djur. Det blir en kapplöpning mellan å ena sidan Alina och Mal och å andra sidan the Darkling. Den senare är också en huvudperson i berättelsen. (Det finns ytterligare ett par framträdande sidokaraktärer, som Genya och Sturmhond.) Vacker och spännande berättelse. 

 

Detta är ett fåtal av de böcker jag skulle kunna rekommendera till andra. Väl medveten om att människor har olika smak vill jag ändå uppmärksamma er på dem och deras författare. Skulle en YA-författare kanske kunna locka fler ungdomar att engagera sig?

 

Vänligen 

Yvonne de Martin

 

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.lysator.liu.se/pipermail/lsff/attachments/20140703/7dc0001a/attachment.html>


More information about the lsff mailing list